info@erkimkimya.com.tr



DOĞADAKİ RENKLER ve KİMYASALLAR
DOĞADAKİ KİMYA
BUKALEMUNLAR ve RENGİ İSTEĞE GÖRE DEĞİŞTİREN ELBİSELER

DOĞADAKİ KİMYA

İlaçlarla ilgili bilgi almak iste-diğinizde bir eczacıya da-nışırsınız. Çünkü eczacı bu konuda belli bir süre eğitim almıştır. Bu alanda pek çok kitap okumuştur, deneyler yapmıştır. İlaçların içeriklerini, ne işe yaradıklarını, yan etkilerini çok iyi bilmektedir ve gerekli tecrübeye de sahiptir. Ancak yine de bir eczacı ya da kimyasal maddeler konu-sunda uzman bir kişinin bile, hiç tanımadığı bir bitkideki faydalı maddelerin içeriğini sadece bakarak anlaması mümkün değildir. Örneğin, bir bitkiye bakıp, "bu bitkide şu canlının zehirine karşı panzehir olarak kullanılacak bir madde var" demesi ya da başka bir zehiri etkisiz hale getirmek için kayaları ilaç olarak kullanabileceğini tahmin etmesi bir insan için son derece zordur. Bunun için ya bu konuda bilgili ve tecrübeli kişilere başvurulacak ya da bazı deneyler, araştırmalar vs. yapılacaktır.

Sadece tahmin ile hareket etmek son derece tehlikelidir. Örneğin zehirli yılanın ısırdığı bir insanın hemen tedavi edilmesi gerekir. Bir anlık gecikmenin bile ölüm sebebi olabildiği böyle ciddi bir durumda ihtimallere göre hareket edilmeyeceği, deneme-yanılma yapılmayacağı açıktır.

İnsanların herhangi bir deney yapmadan bulamayacakları bu zor işlemi, doğadaki birçok canlı milyonlarca yıldır yapmaktadır.

 

1) Örneğin Bazı keçiler yılan zehirini nasıl etkisiz hale getireceklerini bilmektedirler.
2) Karıncalar yuvalarında mantar oluşumunu engellemek için formik asit üretirler.
3) Birçok böcek hem cinsleri ile haberleşmek için feromon adı verilen kimyasalları kullanır.
4) Apis mellifera türü balarılarının dişileri cinsiyet feromonunu salgılamayı bütün yaşamları boyunca sürdürürler.

5) Bu feromon, kovan içinde kargaşaya neden olacak yeni bir kraliçe arının yetişmesini engeller.
6) Kiraz sineği, yumurtalarını kiraz meyvesine koyduktan sonra, vücudundan salgıladığı bir feromonu meyveye bırakarak yumurtalarını korur. Bu meyveye daha sonra gelen ikinci bir sinek, feromonun varlığını fark eder ve mesajı anlar. Yumurtalarını bırakmak üzere başka bir kiraz ağacı aramak için hemen uzaklaşır.

 

                                                        info@servie.com.tr © 2004 - Tasarim: Intro Production